Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΑΘΗΝΑ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Χριστίνα Κάλμπαρη έκθεση ζωγραφικής "Η εκδρομή"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Χριστίνα Κάλμπαρη έκθεση ζωγραφικής "Η εκδρομή"

0.0
Περιγραφή
Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο "Η εκδρομή" στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση, που διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιλαμβάνει πίνακες μεγάλων διαστάσεων και μια σειρά σχέδια με κάρβουνο. Όλα τα έργα έχουν σχέση με το φως και το πώς αυτό διαμορφώνει τον ζωγραφικό χώρο. 

Ο τίτλος της έκθεσης ("Η εκδρομή") είναι μια έμμεση αναφορά στη νουβέλα "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" της Anna Seghers. Στην προσέγγιση της Seghers βρίσκει μια απρόσμενη σύμμαχο που τη βοηθά να κατανοήσει τη δουλειά της. Το θάμπωμα της μνήμης, αυτή η μόνιμη ομίχλη μπροστά από τα μάτια της αφηγήτριας μιας μονοήμερης εκδρομής με ποταμόπλοιο στο Ρήνο, αντανακλάται και στις ατμοσφαιρικές εικόνες που ζωγραφίζει. Όπως η Seghers χρησιμοποιεί τη φύση ως σκηνικό για να μιλήσει για τη λειτουργία και τις δυνατότητες της ενθύμησης, έτσι και η Κάλμπαρη αντιλαμβάνεται τους χώρους στα έργα της ως σκηνικά, τα οποία πλαισιώνουν το συναίσθημα που επιχειρεί να αποτυπώσει. Δουλεύοντας αυτούς τους πίνακες η Κάλμπαρη αισθάνεται ότι μπαίνει μέσα στον ζωγραφικό χώρο, ότι γίνεται και η ίδια μέρος της αφήγησης. Δεν αναπαριστά απλώς κάποιες στιγμές από το παρελθόν, ούτε θέλει να αναπαραστήσει φιγούρες με τη μορφή που είχαν σε μια περασμένη δεκαετία. Αντιθέτως, από το παρόν ατενίζει το παρελθόν. Οι εσωτερικές, ψυχικές εικόνες της Κάλμπαρη θυμίζουν στιγμιότυπα ταινίας. Κάθε πίνακας είναι σαν μια οθόνη. Οι φιγούρες που ζωγραφίζει βρίσκονται σε κατάσταση περισυλλογής. Επίσης, δεν υπάρχει τάση φυγής σε αυτές τις εικόνες. Δεν υπάρχει ρομαντισμός. Η Κάλμπαρη προσπαθεί να φωτίσει κάτι και όχι να δραπετεύσει από αυτό. 

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ. 

Η έναρξη της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, 18:00-21:00

Παράλληλη εκδήλωση: Πέμπτη 11 Μαΐου και ώρα 19:00.
Θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης συζήτηση με θέμα "Η Anna Seghers και η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν".

Προσκεκλημένοι της βραδιάς θα είναι:
• ο Thomas Plaul, κριτικός λογοτεχνίας και παρουσιαστής της γνωστής γερμανικής λογοτεχνικής ραδιοφωνικής εκπομπής Doppelkopf, και
 ο Γιώργος Δεπάστας, βραβευμένος μεταφραστής λογοτεχνικών και θεατρικών έ• ργων και μεταφραστής της νουβέλας της Γερμανίδας συγγραφέως Anna Seghers "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν", η οποία αποτέλεσε και την έμπνευση για τα έργα της έκθεσης.

O Thomas Plaul θα παρουσιάσει το έργο της συγγραφέως, θα συνομιλήσει με τον μεταφραστή της Γιώργο Δεπάστα, καθώς και με τη ζωγράφο Χριστίνα Κάλμπαρη για τη σχέση της έκθεσης με το βιβλίο.  Αποσπάσματα από το βιβλίο της συγγραφέως θα διαβάσει στα γερμανικά ο Thomas Plaul και στα ελληνικά η Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Kάρολου Κουν.
Πριν και μετά το πέρας της συζήτησης θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης της έκθεσης παρουσία της ζωγράφου.
Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με παράλληλη μετάφραση.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2023
art&life logo