Φίλτρα
Δείτε τα αποτελέσματα
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Βασίλης Γεροντάκος ''Η κιβωτός των εικόνων: Αντρέι Ταρκόφσκι, ο μυστικός ποιητής''

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Βασίλης Γεροντάκος ''Η κιβωτός των εικόνων: Αντρέι Ταρκόφσκι, ο μυστικός ποιητής''

0.0
Περιγραφή
Ο Αντρέι Ταρκόφσκι συνέθεσε ένα σύμπαν μαγικών σχέσεων, όπου σκηνοθέτησε με μια νέα κινηματογραφική γλώσσα, τη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο. Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από τρεις συναντήσεις.

Στην πρώτη συνάντηση γίνεται μια εισήγηση προβάλλοντας ορισμένα αποσπάσματα από́ την ταινία Στάλκερ. Πρόκειται για ένα εσωτερικό υπολανθάνον όραμα μέσα στην ψυχή του ατόμου. Ο Στάλκερ εντοπίζει την έλλειψη πνευματικής ζωής και πίστης, και προτείνει ένα είδος διαλόγου όπου τα πρόσωπα ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους.

Στη δεύτερη συνάντηση, με την ίδια μέθοδο, ανακαλύπτουμε ένα λαβυρινθώδες αφηγηματικό σχέδιο, που αναδεικνύει μια ασυνέχεια χωροχρονικών συγκυριών, υπερβαίνοντας τις συμβάσεις των ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Το ονειρικό μπερδεύεται με το φαντασιακό δημιουργώντας μέσα από τους συνεχείς ανασχηματισμούς της μνήμης, το ανοίκειο μιας ποιητικής αφήγησης. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει ριζικά το κινηματογραφικό βλέμμα σε σχέση με την αναπαράσταση του μέλλοντος.

Τέλος, στα παιδικά χρόνια του Ιβαν, ο σκηνοθέτης υπερβαίνει αυτή τη φορά τις συμβάσεις των πολεμικών ταινιών με έναν ανορθόδοξο τρόπο περιγραφής πολέμου. Αναδεικνύει με έναν οργανικό τρόπο την παραισθησιογόνο ένταση του και μια ατμόσφαιρα που αντανακλά στο σώμα ένα μίγμα έντασης, φόβου και ηρωισμού.
Συρρικνώνει σε μια χοάνη-μνήμη του συλλογικού ασυνείδητου, το σκοτεινό και φθαρτό μέρος του ανθρώπου, την κλοπή της παιδικής ηλικίας αλλά και το σωτήριο παιδικό βλέμμα.

Πληροφορίες:
Οι ώρες έναρξης και λήξης της διάλεξης αποτελούν πλαίσιο, εντός του οποίου κινείται ο διαλέκτης, κατά την κρίση του.

Για να διασφαλίσετε τον σύνδεσμο που θα σας επιτρέψει να παρακολουθήσετε την τηλεδιάλεξη, θα πρέπει να στείλετε το αποδεικτικό που σας δίνει το σύστημα των online tickets του Ιδρύματος ή το αποδεικτικό κατάθεσης/e-banking, στο [email protected], τουλάχιστον 4 ώρες πριν την έναρξη της τηλεδιάλεξης. Κατόπιν, θα σας σταλεί με email ο σύνδεσμος συμμετοχής.

Δείτε που παίζεται (0)

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ
ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ
Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€
Τηλεδιάλεξη σε livestreaming μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Στην αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) για κύκλο διαλέξεων (επιλογή "Βασίλης Γεροντάκος-Κύκλος Διαλέξεων"), εμφανίζεται μόνο η πρώτη ημερομηνία και είναι εφικτή μόνο μέχρι την ημερομηνία έναρξης του κύκλου. Μετά από την ημερομηνία αυτή, μπορεί να αγοραστεί μόνο μεμονωμένο e-ticket (επιλογή "Βασίλης Γεροντάκος-Μεμονωμένη Διάλεξη").

Δείτε πώς μπορείτε να κλείσετε το e-ticket σας εδώ.

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Φίλτρα
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης
©ART&LIFE 2021