Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
(C)ART&LIFE 2020
A
Μένουμε Σπίτι

Διαδικτυακή έκθεση "Δέκα πτυχές της σύμβασης της Λοζάνης του 1923 σχετικά με την ανταλλαγή Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών"

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή
Ημερομηνίες
Κατηγορίες
κόμικς (Εκθέσεις)

Διαδικτυακή έκθεση "Δέκα πτυχές της σύμβασης της Λοζάνης του 1923 σχετικά με την ανταλλαγή Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών"

0.0
Περιγραφή
Διαδικτυακή έκθεση - www.thebasketgallery.gr
Δέκα πτυχές της σύμβασης της Λοζάνης του 1923 σχετικά με την ανταλλαγή Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών (Φεβρουάριος 19, 2024 – Μάρτιος 30, 2024).

Μέσα από το έργο δύο προσκεκλημένων εικονογράφων – του Δημήτρη Καμένου από την Ελλάδα και της Esra Yılmaz από την Τουρκία – αυτή η διαδικτυακή έκθεση στοχεύει να φέρει στο προσκήνιο δέκα πτυχές της Σύμβασης της Λωζάνης του 1923 σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν και ορισμένες από αυτές τις πτυχές είναι καλύτερα ή λιγότερο γνωστές από άλλες, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και επηρέασαν την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Δημήτρης Καμένος είναι συγγραφέας και εικονογράφος από την Ελλάδα. Είναι απόφοιτος της Ελληνικής Φιλολογίας και του Ιστορικού. Κείμενα και εικονογραφήσεις του άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες εφημερίδες, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές από τις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 2000. Στραμμένος, πλέον, στα κόμικς γράφει και σχεδιάζει την σειρά εναλλακτικής ιστορίας "World War Sapiens" και το σατιρικό κόμικ "Ένα αρκούδι μετράει τ’ άστρα" που δημοσιεύεται στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Ο ίδιος έχει επίσης δημοσιεύσει το "Μεφίστο", μια παρωδία του "Φάουστ" του Γκαίτε. Για το συγκεκριμένο πρότζεκτ της "Τhe Basket Gallery", δανείστηκε το στυλ παλιών γελοιογραφιών από τη δεκαετία του 1920, δίνοντας στον θεατή την αίσθηση της εποχής. Όπως είπε και ο ίδιος, "αυτό αποδείχθηκε πρόκληση μιας και έπρεπε να σταθώ στο ύψος δημιουργών με μεγάλες καλλιτεχνικές δεξιότητες και Ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Ταυτόχρονα προσπάθησα να αποφύγω κάποιες στερεοτυπικές απεικονίσεις που αποτελούσαν σημαντικό μέρος του οπτικού τους λεξιλογίου, αλλά σήμερα είναι ξεπερασμένες. Το να κινηθώ σε αυτούς τους δύο άξονες ήταν δύσκολο αλλά και διασκεδαστικό!". 

Η Esra Yılmaz είναι γραφίστρια και εικονογράφος από την Τουρκία, που ζει στη Σμύρνη τα τελευταία δέκα χρόνια. Μέσα από τα χρώματα και φόρμες, η τέχνη της στοχεύει στη δημιουργία μοναδικών εικαστικών αφηγήσεων. Για τη συγκεκριμένη παράλληλη δράση της theBasketGallery, άντλησε έμπνευση από ιστορικές φωτογραφίες και αρχεία καθώς και από σύγχρονες πηγές που σχετίζονται με τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν. Όπως είπε και η ίδια, "παρά την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύουν υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και τη σημασία των μεμονωμένων ανθρώπινων ιστοριών. Είναι η κατάσταση αυτών των ανθρώπων που διαμόρφωσε την αναζήτησή μου για βάθος και νόημα στο έργο μου, συμπεριλαμβανομένου και του παρόντος πρότζεκτ". 

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (1)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo