Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
(C)ART&LIFE 2020
A
Διάφορα

Εκπαιδευτικά προγράμματα-ξεναγήσεις στο 'Ίδρυμα Takis

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Εκπαιδευτικά προγράμματα-ξεναγήσεις στο 'Ίδρυμα Takis

0.0 ( από 1 χρήστη )
Περιγραφή
Το Ίδρυμα έχοντας ως σκοπό την έρευνα, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη, την προβολή και τη διάδοση της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης και πιο συγκεκριμένα την τέχνη του γλύπτη Takis, διοργανώνει και εκπονεί μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων για παιδιά και οικογένειες, εφήβους, ηλικιωμένους, κοινοτικούς οργανισμούς, σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς που έχουν άμεση σχέση με τους σκοπούς αυτούς. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Oικογένεια:
Το Ίδρυμα διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια ένα Σάββατο τον μήνα. Με αφορμή τα έργα του Takis (Σινιάλα, Μαγνητικές Σφαίρες, Ηλεκτρικά Πάνελ, Μαγνητικοί Τοίχοι) τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους περνούν στιγμές διασκέδασης και δημιουργίας μαζί! Ξεναγήσεις, παιχνίδια παρατήρησης, γρίφοι, πειράματα και κατασκευές, εξελίσσονται προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες σε μικρούς και μεγάλους.
Μετά το πρόγραμμα μπορείτε να περιηγηθείτε στους Κήπους με τα Σινιάλα, να παίξετε με τον Μαγνητικό Τοίχο, να ξαποστάσετε στην σκιά των πεύκων και να απολαύσετε την υπέροχη θέα από το Γεροβουνό.

Για παιδιά 5-12 ετών
Για τις ακριβείς ημερομηνίες επικοινωνήστε με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο 210 2389019 ή στο gro.noitadnuofsikat@ude.
Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα πραγματοποιείται και στα αγγλικά
Κόστος συμμετοχής: 15€ (1 παιδί και 1 συνοδός).
Για κάθε επιπλέον παιδί το κόστος είναι 7€ και για κάθε συνοδό 5€.

Ξεναγήσεις:
Το Ίδρυμα Τακις – Κ.Ε.Τ.Ε διοργανώνει ξεναγήσεις σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και σε γκρουπ ενηλίκων. Οι επισκέπτες με την συνοδεία έμπειρων ξεναγών, περιηγούνται στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος καθώς και στους μουσειακούς χώρους. Πρόκειται για τον τόπο έμπνευσης και δημιουργίας των περισσότερων έργων τέχνης, διαγράφοντας έτσι ένα νοητό μονοπάτι στην καλλιτεχνική πορεία του πρωτοπόρου Έλληνα γλύπτη και ερευνητή.

Στόχος της ξενάγησης είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να κατανοήσουν από κοντά τόσο την επιστημονική όσο και την καλλιτεχνική αξία των έργων του Takis.

Επιστημονικά ερωτήματα, εφαρμογές και εργαστηριακά πειράματα, μελέτη των φυσικών φαινομένων και της ενέργειας προς όφελος της προστασίας του περιβάλλοντος και πολλά άλλα είναι θέματα που απασχόλησαν τον Takis και μέσω των μοναδικών του γλυπτών έδωσε την δική του καλλιτεχνική απάντηση.

Οι ξεναγήσεις απευθύνονται και σε μεμονωμένα άτομα ή groups και πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν ραντεβού.

Επικοινωνήστε με το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Ξεναγήσεων στο 210 2389019 ή στο gro.noitadnuofsikat@ude για να οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Οι Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται και στα αγγλικά.

Ημέρα: Καθημερινά
Σαββατοκύριακα (κατόπιν ραντεβού)
Διάρκεια: 60′
Ώρες: 09:00-10:00, 10:30-11:30, 12:00-13:00 

Κόστος συμμετοχής:
Μαθητές: 3€ – Ενήλικες: 5€

Ειδικές ξεναγήσεις:}}
- Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30
- Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 17:30
Οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση για τον διεθνή γλύπτη Takis, το έργο του και το Ίδρυμά του, στους κήπους, στο ανοιχτό θέατρο και στο Μουσείο.
Διάρκεια 50 λεπτά
Κόστος 8€/άτομο
Προπώλησης εισιτηρίων μέσω more. Περιορισμένος αριθμός θέσεων

Διάλεξη από τον Δρ. Σωτήρη Αμάραντο, διδάκτορα πολιτικής φιλοσοφίας και μεταδιδακτορικού ερευνητή στο ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 - Είσοδος ελεύθερη
Θέμα: "Κορνήλιος Καστοριάδης: Η φιλοσοφική θεώρηση της τέχνης"

{{-Οn line εκπαιδευτικές δράσεις:


• Α'-ΣΤ' Δημοτικού
To Ίδρυμα και τα πρώιμα έργα του Takis | Προτομές (1946-1954)
Περιηγούμαστε στους εξωτερικούς και εσωτερικούς μουσειακούς χώρους του Ιδρύματος και γνωρίζουμε τον νεαρό καλλιτέχνη Παναγιώτη Βασιλάκη (Takis) μέσα από τις πρώτες του δημιουργίες, τις γύψινες προτομές.
Art & Craft: Προτομή από ζυμάρι.

• Νηπιαγωγείο & Α΄Δημοτικού
Takis – Παρίσι & Τα πρώτα γλυπτά από σίδερο | "Οιδίποδας & Αντιγόνη" (1954)
Ο Takis τα πρώτα χρόνια στο Παρίσι, στο μικρό ατελιέ του στο Montparnasse, πειραματίζεται με διάφορα υλικά της γλυπτικής και καταλήγει πως το υλικό που τον εκφράζει είναι ο σίδηρος. Επηρεασμένος από τα κείμενα των Αρχαίων Ελλήνων τραγικών δημιουργεί τον "Οιδίποδα & την Αντιγόνη", 1954.

Με σύμμαχο την φαντασία, με βιωματικές και μουσικοκινητικές δραστηριότητες οι μικροί μαθητές ωθούνται να παίξουν με μαθηματικές έννοιες που καταλήγουν σε art installation και καλούνται να κατασκευάσουν το δικό τους "σιδερένιο" γλυπτό!

• Γ΄Δημοτικού
Takis | Είδωλα – Idoles | Είδωλα Λουλούδια – Fleur Idoles (1957)
Τα μοναδικά αριστουργήματα του Κυκλαδικού Πολιτισμού τα "Κυκλαδικά Ειδώλια" αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον νεαρό Takis και το 1957 δημιουργεί σειρά σύγχρονων γλυπτών τα "Είδωλα – Idoles " και τα "Είδωλα Λουλούδια – Fleur Idoles".

Κάνοντας αναφορές τόσο στον Κυκλαδικό πολιτισμό όσο και στην επιρροή του στη σύγχρονη γλυπτική του Takis, οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού καλούνται να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και στη συνέχεια να εμπνευστούν τα δικά τους είδωλα, κατανοώντας την διαχρονική αξία του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Γ΄Δημοτικού και το μάθημα της Ιστορίας.
(Μέρος 2ο – Προϊστορία, ενότητα 8: Η εποχή του χαλκού)

• Δ’ Δημοτικού
Takis | Τα πρώτα Σινιάλα | Signals (1955-1974)
Ένα τυχαίο γεγονός στο σιδηροδρομικό σταθμό του Calais το 1955 ήταν η αφορμή για τον Takis να εμπνευστεί και να δημιουργήσει τα πρώτα "Σινιάλα", τα γλυπτά που τον χαρακτήρισαν ως έναν από τους πιο πρωτοποριακούς Έλληνες δημιουργούς του 20ου αιώνα. Από εκείνη την στιγμή τα στατικά "Σινιάλα" εξελίσσονται σε "Κινητικά" και αργότερα σε "Φωτεινά" με την χρήση του ηλεκτρισμού.
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Δ’ Δημοτικού και το μάθημα της Ιστορίας.
Art & Craft: Τρισδιάστατη μακέτα Montparnasse με Σινιάλο

• ΣΤ’ Δημοτικού
Takis | Ο μαγνήτης ως κύριο εικαστικό μέσο έκφρασης | "Τηλεγλυπτά" (1959-1972)
Τι είναι ο μαγνήτης και ποιες οι ιδιότητές του; Πού τον χρησιμοποιούμε; Άραγε μπορούμε να δημιουργήσουμε τέχνη χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη; Και ποιο θα ήταν το εικαστικό αποτέλεσμα;
Ο Takis από πολύ νωρίς ανακαλύπτει τις ιδιότητες του μαγνήτη και των αόρατων μαγνητικών πεδίων εφαρμόζοντάς τον με ποικίλους τρόπους στην τέχνη του, κάτι που τον χαρακτήρισε ως πρωτοπόρο της κινητικής τέχνης. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 εισάγει τον μαγνητισμό στα έργα του αρχικά ως μέσο στήριξης. Χαρακτηριστικά έργα της περιόδου αυτής είναι το "Telesculpture" 1959, "Radar" 1960 και "Mur Magnitique" 1961.

Ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και του μαθήματος της φυσικής, καθώς τα παιδιά ανακαλύπτουν μια εναλλακτική εφαρμογή των μαγνητικών πεδίων για τους σκοπούς της τέχνης.
Art & Craft: Μαγνητικός τοίχος

Δείτε τα σχετικά βίντεο εδώ. 

Επισήμανση: Για τις ημέρες και ώρες των δράσεων δείτε αναλυτικά παραπάνω.
Το Ίδρυμα Takis υποδέχεται το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, μόνο κατόπιν ραντεβού.  Ομαδικές επισκέψεις 15 ατόμων και άνω : 5€/ενήλικα, 3€/παιδί
Για μεμονωμένες ξεναγήσεις κατόπιν ραντεβού επικοινωνήστε με το Ίδρυμα.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (5)

Εισιτήρια

Δείτε αναλυτικά παραπάνω. 

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo