Φίλτρα Close Filters
Δείτε τα αποτελέσματα Show results
ΠΑΡΟΣ
(C)ART&LIFE 2020
A
Εκθέσεις

Ψηφιακή πρόσβαση στις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

Αυτή η εκδήλωση δεν είναι πλέον ενεργή

Ψηφιακή πρόσβαση στις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

0.0
Περιγραφή
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. εγκαινιάζει τις νέες πύλες ψηφιακής πρόσβασης στις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. 
Κοινό και ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά και να χρησιμοποιήσουν τη φιλική πλατφόρμα αναζήτησης και προβολής των δεδομένων των τριών σημαντικών αποθετηρίων του Ιδρύματος. Σε αυτά διασώζεται πλούσιο σε αξία τεκμηριωμένο πολιτιστικό περιεχόμενο σε τομείς της Ιστορίας της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Μουσικής.

Α. Συλλογή Έργων Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Η Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. είναι ιστορικής σημασίας, καθώς περιλαμβάνει σημαντικούς σταθμούς για την εξέλιξη της νεοελληνικής, κυρίως, τέχνης. Η αριθμητική ποσότητα, η ποιότητα καθώς και η χρονολογική πληρότητα εκπροσώπησης καλλιτεχνών την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Πυρήνα αποτελεί η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου, εμπλουτισμένη με μεταγενέστερες και πρόσφατες δωρεές.

Β. Αρχεία Ιστορίας και Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.
Στα Αρχεία Ιστορίας και Τέχνης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. συγκεντρώνονται τεκμήρια που σχετίζονται με την Ιστορία της Τέχνης, τη Λογοτεχνία, τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, τον Πολιτισμό, μέσα από τις Συλλογές των δωρητών του. Η πλουσιότερη από αυτές είναι το αρχείο του διανοητή, ιστορικού της τέχνης και σημαντικότερου τεχνοκριτικού στην Ελλάδα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, Τώνη Π. Σπητέρη. Συστηματικός, συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας τέχνης, το οποίο δώρισε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα το 1984. Με πάνω από 84.000 φυσικά τεκμήρια το Αρχείο Τώνη Π. Σπητέρη αποτελεί έναν σπάνιο θησαυρό, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρχείο που τεκμηριώνει την ελληνική και παγκόσμια τέχνη, ιστορία και πολιτική. Στη βάση δεδομένων δίνεται σταδιακή πρόσβαση σε τμήματα του πλούσιου αυτού υλικού, ο αριθμός του οποίου αυξάνεται καθημερινά. 

Γ. ΜΙΤΟΣ – Ψηφιακή βάση δεδομένων μουσικών εικονογραφικών και γραμματειακών πηγών
Η ψηφιακή βάση δεδομένων εικονογραφικών και γραμματειακών πηγών ΜΙΤΟΣ υλοποιήθηκε από το Αρχείο Μουσικής Εικονογραφίας που λειτούργησε ως ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών από το 1996 έως το 2017 με την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας κ. Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά. Τα τελευταία χρόνια την υποστήριξη της λειτουργίας της ανέλαβε το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το οποίο προσφέρει και τη δίοδο για τη δημοσίευσή της. Στο μοναδικό αυτό, για τα ελληνικά δεδομένα, αποθετήριο συγκεντρώνονται περίπου 10.000 τεκμηριωμένες εγγραφές που αφορούν εικονογραφικές και γραμματειακές πηγές για την ελληνική μουσική, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ο αιώνα. Η δημοσίευση του υλικού αυτού γίνεται σταδιακά και το αποθετήριο θα εμπλουτίζεται με νέες εγγραφές στο τέλος κάθε μήνα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα teloglion.gr και με την επιλογή της διόδου Συλλογές στην αρχική σελίδα, να αποκτήσετε πρόσβαση στις πύλες των αποθετηρίων.

Δημιουργώντας τον προσωπικό λογαριασμό χρήστη, που είναι κοινός για τα αποθετήρια "Συλλογή Έργων Τέχνης" και "Αρχεία Ιστορίας και Τέχνης", μπορείτε να γνωρίσετε τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., να μετακινηθείτε ανάμεσα στα δύο αρχεία από ειδική δίοδο στο μενού "Επισκόπηση" και να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική συλλογή σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά σας.

Δημιουργήστε τον προσωπικό σας λογαριασμό χρήστη στο αποθετήριο ΜΙΤΟΣ για να γνωρίσετε τις απεικονίσεις της μουσικής στην τέχνη.

Δείτε που παίζεται (0)

Φωτογραφίες & Βίντεο (3)

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

Σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας
Παρόμοιες Εκδηλώσεις
Arrow Right Arrow Right
filters Φίλτρα
Close slideshow
Επικοινωνία Θέσεις Εργασίας Όροι χρήσης - ΠΠΠΔ
©ART&LIFE 2024
art&life logo